31 Mayıs 2014 Cumartesi

Ülker Tarihi

1944 

 

Tek çesit bisküvi: Yıldız Holding’in tarihi, 1944 yılında, Ülker markasını taşıyan ilk pötibör bisküvinin imalatıyla başladı. Sabri Ülker’in Eminönü Nohutçu Han’da ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışma arkadaşıyla birlikte ürettikleri bu bisküvi, kurumsal tarihe ilk ürün olarak geçti. Pötibör hala tüketicinin en sevdiği ürünlerden..

1948 




İmalathaneden bisküvi fabrikasına: Topkapı Takkeci semtindeki Sağmacılar Köyü’nde bir bisküvi fabrikası kuruldu. Bu fabrikayla bisküvi üretim kapasitesi arttı.

1965



Ülker Bisküvi fabrikası Topkapı’ya taşındı. Döviz tahsisi çıkmasıyla birlikte modern üretim makineleriyle Topkapı Davutpaşa’daki fabrika kuruldu. Artık hem üretim hem de çeşit artmıştı. Bisküvi üretiminin artması, dağıtım konusunda da etkili düzenlemeleri zorunlu kıldı. Anadolu’da perakendeci esnaftan siparişler alınarak, ürünler nakliye farkı alınmadan fabrika fiyatına ulaştırıldı.


1970
İstanbul dışındaki ilk yatırım: 
Bisküvi üretimi ilk kez İstanbul dışına taşındı ve Ankara’da kurulan Anadolu Gıda Şirketi üretime başladı. Anadolu Gıda, o dönem için bir ilki gerçekleştirdi ve halka açık bir şirket olarak kuruldu.

1972



İlk çikolata üretimi: 
Bisküvi fabrikasındaki bir hattan çikolatalı ürünlerin üretimi başladı.

1974



Modern çikolata fabrikası: 
Topkapı Davutpaşa'da bulunan bisküvi fabrikasının yanında Ülker Çikolata fabrikası kuruldu. Bisküvi çeşitlerinin yanında çikolata çeşitleri ile birlikte ürün gamı genişledi.

İlk ihracat: 
Ortadoğu pazarlarına 200 bin dolarlık bisküvi ihraç edilerek, dünyaya açılmanın ilk şartı yerine getirilmiş oldu.



İlk Ar-Ge departmanI: 
Uluslararası şirketlerle rekabet edebilmek için ilk Ar-Ge departmanı oluşturuldu.
1975
Basketbola yatırım: 
Basketbol Takımının ilk tohumları çalışanlar için kurulan sahada atıldı.
1978
Un yatırımı:
 Bisküvi ve kek ürünlerinin temel hammaddesi olan unun kalitesini garanti altına almak için 1978 yılında un üretimine de geçildi.
1979



Ambalaj yatırımı: 
Selefon ambalaj teknolojisine yapılan yatırım önemli bir dönemeç oldu. Ülker markalı ürünler, selefon ambalaj tekniği ile pazarda atağa kalktı. 1983 yılında da modern ambalaj malzemesi olan BOPP üretimine yatırım yapıldı. Bu yatırımlar, gelecekteki büyük ve modern ambalaj grubunun ilk nüvesiydi.
1984
Topkapı Makine: 
Bisküvi ve çikolata için ihtiyaç duyulan üretim makinelerinin grup içinde üretilmesi amacıyla gerekli yatırımlar yapılarak, Topkapı Makine kuruldu. Makine teknolojisindeki üst düzey teknik bilgi, Topkapı Makine şirketinde toplandı. Şirket, ihtiyaç duyulan makine ve üretim bandı imalatını üstlendi.
1985



Kağıt sektörüne giriş: 
Üstün kalitesi ile tanınan mukavva kutu üreticisi Bomsas'ın 1985’te gruba katılmasıyla, sektörüne adım atılmış oldu.
1989



Yıldız Holding kuruldu: 
13 Kasım 1989’da tüm şirketler holding çatısı altında toplandı.



Bilişim sektörüne yatırım: 
Bilgisayar döneminin henüz başlarında, vizyoner bir yaklaşımla, Datateknik şirketinin kurulmasıyla birlikte bilim ve teknoloji konularında dünya ile aynı anda hareket etme imkanı doğdu ve bilişim sektörüne de girildi.
1992


Yağ sektörüne yatırım: 
Dikey entegrasyonla büyüme sürecinin en önemli halkası olan Besler Gıda’nın kurulması ile birlikte yağ sektörüne adım atıldı.
1993
Bir dünya devi ile ilk ortaklık: 
Avrupa’nın en büyük nişasta üreticisi Cerestar Grubu ile yapılan ortaklıkla Pendik Nişasta kuruldu. Bu yatırım, güçlü bir yabancı ortaklığın yanı sıra, dikey entegrasyonun sürdürülmesinde de önemli bir aşamaydı. 



Ülkerspor kuruldu: 
1993’te Nasas alınarak Ülkerspor Basketbol Kulübü'nün elit takımı oluşturuldu. Ülkerspor liglerde mücadelesine başladı.
1995


Kek üretimi başladı: 
Türkiye’de ilk kek barları ve dolgulu kekler üretildi.
1996



Süt ve sütlü ürünler endüstrisine yatırım: 
Ak Gıda fabrikası kurularak süt ve sütlü ürünler sektörüne de yatırım yapıldı. Bu yatırımla birlikte ‘Ülker İçim’ markası doğdu.



Dağıtımda yeniden yapılanma: 
Ürün dağıtımında 1996 yılına kadar toptancı kanalının büyük ağırlığı vardı. Bu dönemden sonra distribütörlük ve plasiyerlik sistemi geliştirildi.
1999
Yurtdışı yatırımları başladı: 
Yurtiçi ve yurtdışında gelişme konusunda önemli adımlar atıldı.
Karaman’da bir bisküvi fabrikası ve Cidde’de bir çikolata fabrikası satın alındı.

Tire Kutsan’a ortaklık: 
Türkiye’nin önemli kâğıt ve kutu üreticisi olan Tire Kutsan’a yatırım yapıldı.
2000



Yeni bir yönetsel yapı oluşturuldu: 
Kurucu Sabri Ülker, aktif yönetimi kendisinden sonraki kuşaklara devrederek, grubun ‘Onursal Başkanı’ oldu. Altı başkanlık ve icra kurulu oluşturuldu. Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker oldu. Yönetimde yeni bir dönem başladı.



Gıda sektöründe yeni ürünler: 
Holding’in yeni ürünler ve yeni kategorilerde büyüme kararı sonuç verdi. Sakız, hazır çorba ve pişirme yardımcı ürünleri pazarına girildi. Bizim Mutfak markası güçlendi.
2001
Sakız yatırımı:
 Dönemin en büyük üçüncü sakız üreticisi olan Baycan’ın önemli bir payı satın alındı.
2002


Çamlıca ile meşrubat pazarına girildi: 
İçecek sektörüne, 2001 yılında Link ile adım atılmıştı. 2002 yılında ise geleneksel gazoz markası olan Çamlıca’nın satın alınmasıyla pazardaki konum güçlendirildi. Della Gıda içecek üretimine 2002 yılında başladı.

Bomsas ve Tire Kutsan birleşti: 
Bomsas ve Tire Kutsan, daha büyük ve güçlü bir şirket oluşturmak amacıyla Tire Kutsan adı altında birleştirildi.
2003


Cola Turka lansmanı: 
Della Gıda tesislerinde üretilen Cola Turka, hem yüksek ürün kalitesi hem de pazarlama stratejisiyle tüketiciyle buluştu. Lansmani sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da dikkat çekti.



Hero ile ortaklık ve ilk yerli mama üretimi:
 İsviçreli Hero şirketi ile ortak olarak ilk yerli bebek maması üretimine Ankara’da başlandı.

Holding, bebek mamasındaki hisselerini 2014 yılında ortağı Hero AG'ye devretti.
Dondurma pazarına girildi: 
Dondurma üretimi için kurulan Natura Gıda Golf marka dondurma üretimine başladı.
Ülker Bisküvi A.Ş., IMKB’de işlem görmekte olan Anadolu Gıda Sanayi A.Ş. ile kendi ismi altında birleşerek halka açıldı.
2004


Hazır kahve sektörüne yatırım: 
2003 yılında özel aromasıyla geleneksel Türk kahvesi üretimi başlamıştı. Hemen bir yıl sonra Cafe Crown markasıyla hazır kahve pazarına iddiali bir giriş yapıldı. Özellikle 3'ü 1 Arada ürünler piyasada ciddi bir çıkış yaptı.
2005

Kellogg’s ile ortaklık: 
Türkiye’de 2005 yılına kadar ithal edilerek pazarlanan dünyanın en büyük ve tanınmış tahıl gevreği üreticisi Kellogg’s ile ortaklık kuruldu. Kellogg’s markası ürünlerde ilk defa başka bir marka ile yan yana yer aldı.
2006



Fenerbahçe Ülker kuruldu: 
Ülker Basketbol Takımına spordaki strateji değişikliği nedeniyle veda edildi.Basketbolda yola Fenerbahçe Ülker basketbol takımı ile devam etme kararı alındı.

Kurumsal İletişim kuruldu:
 Yıldız Holding’in stratejik iletişim yönetimi için Kurumsal İletişim Genel Müdürlüğü kuruldu.
2007



Godiva ve globalleşme atağı: 
Yıldız Holding ABD’li Campbell Soup şirketine ait dünya devi çikolata markası Godiva’yı satın alarak, global düzeyde büyük bir operasyona imza attı. Godiva, globalleşme sürecinin en önemli halkası oldu.



HERKESiçinFUTBOL: 
Türkiye Futbol Federasyonu işbirliği ile 2007 yılında HERKESiçinFUTBOL projesi hayata geçirildi.
2008

Yeni yatırımlar: 
Türkiye’nin ilk ambalajlı ekmeği UNO’yu üreten Unmas ve Komşu Fırın zincirini yöneten Doruk Unlu Mamulleri'ne ortak olundu. 

Doğa Çay ve Oba Çay şirketleri de aynı yıl Yıldız Holding bünyesine katıldı.
Türkiye’nin ilk dondurulmuş gıda şirketi Kerevitaş’ın gruba katılmasıyla bu alana da girildi.



GAV: 
Ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel çalışmaları, mevzuatları ve uygulamaları takip etmek, toplumun sağlıklı beslenme ve gıdalar hakkında doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması için çalışmaları desteklemek üzere Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı kuruldu.

Yıldız Holding’in en köklü markasının adını taşıyan ‘Ülker Çocuk Sinema Şenliği’ etkinliği başlatıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklara Türkiye’nin pek çok ilinde ücretsiz film armağan edildi. Şenlik gelenekselleşti.
2009  
Gumlink ile sakız sektöründe büyük işbirliği: Yıldız Holding ve sakızda dünya devi Gumlink’in yüzde 50 ortaklıkla kurduğu Continental Confectionery Company girişimi ile Türkiye’nin, Avrupa’nın sakız ve şekerleme merkezi olmasının önü açıldı. 
Ülker 65. yılını kutladı: Yıldız Holding’in lokomotif markası Ülker, 65’inci yılını kutladı. Kutlamaların ana fikri, markanın herkesin hayatında mutlu anlar sağlamış olmasından yola çıkarak ‘Hayatı Güzel Kılan Mutlu Bir An’ olarak özetlendi. 

2010 
Laurens Spethmann Holding ile ortaklık: Milford Yıldız sirketi, 2010 yılında Yıldız Holding ve çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip Alman Laurens Spethmann Holding ortaklığı ile kuruldu.
Eckes-Granini Group ile ortaklık: Yıldız Holding, Avrupa’nın önde gelen meyve suyu üreticisi Eckes-Granini Group ile meyve suyu sektöründe faaliyet gösterecek yeni bir şirket kurmak üzere ortaklık anlaşması yaptı.



McCormick ile ortaklık: 
Yıldız Holding, global bir baharat firması olan McCormick ile, yüzde 50-50 ortaklıkla Türkiye’de yeni bir şirket kurmak için anlaştı.
2011
Nuroll alındı: 
Ambalaj sanayinin önemli şirketlerinden İtalyan Nuroll satın alındı. Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ve Bizim Toptan, yabancı finansal ortaklar ile birlikte, Şok  Marketleri'nin satın alımını gerçekleştirdi.




SCA Yıldız Kağıt kuruldu:
 İsveçli kağıt hijyen devi SCA ile Yıldız Holding arasında ortaklık gerçekleştirildi. Organize toptan satış sektöründe faaliyet gösteren Bizim Toptan halka açıldı.
2012  Kurucumuz Sabri Ülker 12 Haziran 2012 tarihinde vefat etti. 
2013  2012 yılında Yıldız Holding’in 10'uncu global ortaklık anlaşması olan Japon Nissin Foods Holdings ortaklığı ile kurulan Nissin Yıldız Gıda San. A.Ş. şirketi, kurulusunun birinci yılında ilk ürünü olan Makarneks Çabuk Erişte’yi 8 Ekim 2013’te tüketicilerine sundu. Yıldız Holding'in makarna üretim şirketi Bellini Gıda'nın %50'sine ortak olan ile Nissin Yıldız Gıda Sanayi resmi olarak faaliyetlerine 2012 yılında başlamıştı.



Türkiye’nin lider gıda ve içecek şirketi Yıldız Holding, ABD çikolata kaplamalı ve atıştırmalık ürünler pazarının köklü şirketlerinden DeMet’s Candy Company’nin yüzde 100 hissesini satın almak için Brynwood Partners V L.P. ile hisse alım sözleşmesi imzaladı.
1995 yılında Çankırı Çerkeş'te kurulan, günümüzün en gelişmiş gıda teknolojisiyle donatılmış tesis olma özelliğini taşıyan Aytaç Et Yıldız Holding bünyesine dahil oldu.
Türkiye’de Anonim şirket statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası olma özelliği taşıyan Adapazarı Şeker Fabrikası 2013 yılında Yıldız Holding bünyesine katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder